Aanbod

Mindfulnesstraining op open inschrijving

De door mij gegeven mindfulnesstraining is de MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) van Kabat-Zinn, met enkele MBCT elementen.

De training vindt plaats in Leeuwarden (in de wijk Camminghaburen). Ik werk met kleine groepen (van in principe maximaal vier deelnemers). In verband met de covid-19 maatregelen is dit voor de groep die start in oktober teruggebracht tot 2 deelnemers.

Er zijn acht (wekelijkse) bijeenkomsten, waarin we vooral oefenen, maar ook de oefeningen en de thuisbeoefening bespreken. Er is één extra bijeenkomst – die we in overleg inplannen – waarin we alleen maar oefenen, zonder besprekingen. (Daarom heet dit ook wel een “stilteavond”.)

De prijs bedraagt € 300 (particulier) of € 425 (zakelijk).  (BTW niet van toepassing.) Inbegrepen zijn, behalve de in totaal negen bijeenkomsten, een intakegesprek (in principe telefonisch), het werkboek en een set begeleide meditaties (geluidsbestanden, als mp3 of als cd’s). Hoewel er verder in principe geen gesprekken zijn tussen de bijeenkomsten door, is er wel ruimte om indien nodig te bellen. Groepen met open inschrijving zijn te vinden onder agenda.

Individuele mindfulnesstraining

Het is gebruikelijk MBSR in groepsverband te volgen. (Zoals in de hierboven genoemde training op open inschrijving.) Dat is niet de enige mogelijkheid. Het is ook mogelijk om, in overleg, afspraken te maken voor een individueel traject. De prijs hiervan is € 480 (particulier) of € 635 (zakelijk). Inbegrepen zijn, behalve de in totaal negen bijeenkomsten van een uur: een intakegesprek (in principe telefonisch), het werkboek en een set begeleide meditaties (geluidsbestanden, als mp3 of als cd’s).

Vervolgtraining

Voor deelnemers die de (basis) mindfulnesstraining hebben gedaan (eventueel ergens anders dan bij mij) is er bij tijd en wijle een vervolgtraining. Hierbij horen – tenzij anders vermeld – geen cd’s. Er is wel een (klein) werkboekje. Het gaat om drie bijeenkomsten, met steeds enkele weken ertussen.

Vervolgtrainingen zijn een vervolg op de MBSR-training, en liggen qua vorm en inhoud in het verlengde van de standaard mindfulnesstraining. We behandelen wat nieuwe informele oefeningen. We gaan uitgebreid in op wat je zoal tegenkomt als je langere tijd een eigen beoefening hebt, of in elk geval probeert te hebben. Wat zijn de obstakels waar je tegenaan kunt lopen? En hoe kun je daarmee omgaan? Welke “trucs” gebruik je wellicht (onbewust) in het dagelijks leven om niet mindful te zijn?

Voor nadere informatie over de planning, zie agenda.

Maatwerk

Voor andere varianten, zoals maatwerk, groepen in organisaties of specifieke doelgroepen, is het beter om contact op te nemen voor overleg.

CD’s

Het is mogelijk de cd-set (van drie cd’s met meditaties) los aan te schaffen. (Kosten € 40.) Dit kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn als je elders de training gevolgd hebt, en wat meer afwisseling in je thuisbeoefening wilt. Zelfstandig beginnen met alleen de cd’s en een boek, zonder dat je de training gedaan hebt, raad ik niet aan.

Er is ook een losse cd met een alternatieve versie van de zitmeditatie. Deze heeft minder begeleiding (en meer stilte) dan de standaardversie. Hij is bedoeld voor mensen die de gebruikelijke versie al vaak gebruikt hebben en inmiddels met wat minder begeleiding toe kunnen, en is te koop voor € 12,50.