Menu Close

Trainer

Over mijzelf

Mijn naam is Han Suelmann. In de één-jarige opleiding bij het Centrum voor Mindfulness ben ik opgeleid tot mindfulnesstrainer MBSR, dus voor het geven van deze training. De opleiding is erkend, en ik ben door de VMBN toegelaten in Categorie 1 onder registratienummer 2012306. (Dat is de hoogste categorie, wat soms mogelijkheden geeft tot vergoeding door zorgverzekeraars.) Ik geef al sinds 2012 mindfulnesstraining.

Ik ben afgestudeerd in de levenslooppsychologie op onderzoek naar welke omstandigheden en invloeden maken dat iemand wel of niet mindful is. Het verraste me enorm dat daar nog nauwelijks onderzoek naar gedaan was. Bijna al het mindfulnessonderzoek gaat over de effecten van mindfulness en van mindfulnesstraining.

Ik ben blij dat ik in de loop der jaren steeds opnieuw heb mogen ervaren dat er meer diepgang mogelijk is dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Verder weet ik uit eigen ervaring dat je voor mindfulness geen “talent” hoeft te hebben; gelukkig maar, want dat had ik niet echt. Mindfulness is niet iets dat slechts voor een selecte groep mensen is weggelegd. Je hoeft er niets voor te kunnen, maar het vraagt wel iets van je.

Verder heb ik opleidingen HBO Coaching (over het begeleiden van mensen) en HBO Opleidingskunde (over het opzetten en geven van trainingen) gevolgd. Ik heb een eigen beoefening sinds 1994. De laatste jaren met name in de vipassana; dat is de meditatievorm waar de mindfulnesstraining ook deels op gebaseerd is. Daarvoor ook in de jñana yoga, dat is de vorm van yoga die op zelfonderzoek is gericht.

Mijn leven bestaat niet uitsluitend uit mindfulness-gerelateerde activiteiten. Ik ben actief als docent aan Hogeschool Van Hall Larenstein; daar leer ik studenten hoe onderzoek te doen. Ik heb verder een achtergrond in het onderzoeken van processen in organisaties en het begeleiden en coachen van verbeteringen daarin. Ik vind het fijn dat op deze manier mindfulness niet een geïsoleerd stuk van mijn leven wordt, maar ingebed is in het volle leven. Het onderzoeken van dingen is dus voor mij op allerlei manieren belangrijk, net als de daarbij behorende nieuwsgierigheid.